It’s the most wonderful thing of the year!

Goedemiddag beste lezers, dit keer gewoon vanuit mijn huisje in Utrecht!

Het is december en dat betekent niet alleen dat het jaar er bijna op zit, maar ook dat SuusjeHQ alweer bijna een jaar bestaat. Technisch gezien ging ik 1 februari 2016 uit loondienst bij mijn laatste werkgever, maar in januari werkte ik nog slechts zestien uur per week. Ik heb dus bijna mijn eerste jaar als zelfstandige overleefd!

Work work work work work

Ik had niet kunnen voorspellen dat mijn eerste ondernemersjaar mij al zo goed af zou gaan en zo goed zou bevallen. Vaste klanten als Rondreis (TND Media) en Ebruze bleven mij trouw, leuke projecten passeerden de revue (bijvoorbeeld VROUW.nl en CP2 Fieldmarketing), eenmalige opdrachten meldden zich (Alertief, Azië-Expert) en nieuwe, vaste klanten kwamen erbij (hallo More Than Mayo en 365 Dagen Succesvol)! Ik kan niet iedereen noemen in één zin (sorry), maar je begrijpt dat ik mega blij ben met al deze leuke klanten, opdrachtgevers, projecten en whatnot. 

Artikel 2.55

Naast SuusjeHQ, mijn online office voor pr, content en lifestyledesign, ging het ook met mijn blog Artikel 2.55 goed dit jaar. Nog nooit had ik zoveel samenwerkingen, waaronder niet de minste (Bezoek Tsjechië, Fjällräven, Getaway Travel, Weerribben-Wieden en Belvilla). 

Publiciteit

Als blogger, pr-adviseur en digital nomad verscheen ik in 2016 meer dan 25 keer in de media. Van mijn radio-debuut tot mooie interviews. Ook mocht ik twee keer spreken op een event én organiseerde ik mijn eerste eigen event, samen met Jessica Lokker; De Reislustige Freelancer.

Team SuusjeHQ

Als klap op de vuurpijl werk ik sinds kort samen met drie freelancers – Deisy, Imke en Inge – die mij ondersteunen bij mijn werkzaamheden. Dit voelt heel erg #girlboss en ik ben verveerd dat deze dames met zoveel enthousiasme voor mij aan de slag wilden. 

Vrijheid, blijheid

Oh, en ook niet onbelangrijk: ik reisde dit jaar meer dan ooit. Wat een vrijheid! Ik neem mijn werk gewoon mee en moest zelfs een paar keer vóór werk op pad. Lissabon, Thailand, Nieuw-Zeeland, Milaan, Frankrijk, Kenia, Indonesië, Praag, Düsseldorf en heel veel tripjes in eigen land! Ik sluit het jaar af in Costa Rica, waar ik totaal bijna zes weken zal verblijven met vriend en laptop. A dream comes true! Ik ben supergelukkig met mijn bestaan als zelfstandige én digital nomad en kijk uit naar een prachtig nieuw jaar. 
Veel liefs en alvast fijne feestdagen!
Suzanne
a.k.a. SuusjeQ (en tegenwoordig: Miss SuusjeHQ)

Update vanaf Nusa Lembongan

Selemat!

Gelukkig nieuw kwartaal! Ik ben alweer negen maanden fulltime bezig met mijn online office SuusjeHQ en vier dat op Nusa Lembongan!

Jaaaaaa, ik werk deze maand eindelijk weer vanuit het buitenland! Op 14 oktober vertrok in naar Jakarta voor een rondreis Java, maar inmiddels heb ik mijn pop-up office geopend op Nusa Lembongan, een eilandje voor de kust van Bali. Hier geniet ik nu van het goede leven, inclusief beetje werken. En ik sluit zo mooi mijn derde kwartaal als fulltime zelfstandige af!

Twee weken Indonesie

Op 29 oktober moet ik helaas weer naar huis. De boyfriend had maar twee weken vakantie en bovendien moet ik geld sparen voor een volgende trip: eind december vertrekken we voor zes weken naar Costa Rica en Nicaragua! Uiteraard met laptops 😉 #digitalnomads

Familiereis

Onze eerste week Indo spendeerden we met mijn familie op Java. Hoewel ik in 2010 al eens van Jakarta naar Bali reisde, heb ik toch veel mooie nieuwe dingen mogen zien en ervaren. Niet in de laatste plaats omdat ik zes jaar geleden low budget ging backpacken en deze maand in luxe hotels sliep! De hele reis was geregeld en dus hoefde ik nergens aan te denken. Chil! Was ook wel fijn, want door het volle programma zou er weinig tijd zijn voor uitzoekwerk en gedoe.

Parttime digital nomad op Nusa

Afgelopen weekend ging elk familielid zijn eigen weg. Samen met de boyfriend pakte ik de boot naar Nusa Lembongan, een eilandje dat ik graag wilde leren kennen en waar we even lekker tot rust konden komen (met laptop…). Dat lukt goed! We genieten volop van het weer, het eten en de omgeving en hebben totaal geen FOMO voor de rest van Indo. Scheelt als je er al eens geweest bent, en bovendien kun je altijd nog eens terugkomen! 

StaVaZa

Met de business gaat het zijn gangetje. Ik werkte goed door in september, zodat ik met een gerust hart naar Indonesie kon vertrekken. Hier heb ik elke dag wel wifi, dus ik houd mijn mail goed bij en verricht de nodige werkzaamheden om niet met grote achterstand thuis te komen. Tja, dat kan je je veroorloven als je maar twee weken weg bent! Het heeft dus ook zo zijn voordelen om niet altijd lang weg te gaan 😉
Liefs,
SuusjeQ

Hoe het één kan leiden tot het ander

Gratis bloggen voor mooie trips, nieuwe contacten en betaalde klussen

Door mijn blog kan ik soms ‘gratis’ op reis. “Maar daar verdien je dan niets mee?” wordt mij wel eens gevraagd. Technisch gezien niet, nee. Maar het levert me wél wat op!

Eind juni organiseerde Wonderlijk Werken een Digital Nomad Borrel in Nijmegen. Dáár wilde ik graag bij zijn! Ik besloot een hotel te benaderen via mijn blog, om zo twee vliegen in één klap te slaan: na de borrel naar huis kunnen rollen én Nijmegen iets beter leren kennen.

Uiteindelijk ging vriendin Sandy uit Duitsland met me mee, tipte ze mij als spreker (en maakte ik mijn debuut als digital nomad-expert) en maakten we er zelfs een trip van vier dagen van! De laatste dag zijn we gaan SUP’pen met SUP & Surf Nijmegen. Het was een heerlijk weekje! Superfijn dat mijn blogs over de Digital Nomad Borrel, de hotspots van Nijmegen en het interview met Sandy dan ook zeer goed zijn gelezen!

Maar dat is niet alles. Yvonne, die ik leerde kennen tijdens het SUP’pen, benaderde mij in juli met haar verhaal. Ze had net haar eigen fysiopraktijk verkocht en ging verder in de haptonomie. Die moest ik interviewen! Tijdens het interview vertelde Yvonne me ook over Jord, een ander inspirerend figuur waarmee ze een onderneming in Costa Rica had opgezet. Jord reisde nu met een camper door Spanje en Portugal. Je begrijpt: ook hij werd geïnterviewd. En als klap op de vuurpijl werd ik recent benaderd door Judith, een andere kennis van Yvonne. Judith wilde mijn hulp voor het opstarten van haar blog en promotie op social media. En dat mensen, is een betaalde klus!

Ik zeg niet dat één betaalde klus al deze ‘moeite’ waard is. Wat ik wil aangeven is dat je soms je gevoel moet volgen en vertrouwen moet hebben in je eigen keuzes. Blijf dicht bij jezelf en volg je hart, dan brengt elk stapje je uiteindelijk weer verder én dichterbij je doel. Ook al weet je soms niet eens wat dat doel zal zijn. Life is a journey, enjoy the ride 😉

Bloggen als opstapje

Mijn blog is voor mij al jaren een ‘opstap’ naar meer. Zonder mijn blog was ik waarschijnlijk nooit redacteur bij Textilia geworden, en daarmee ook nooit pr-adviseur. Kortom, dan zou SuusjeHQ niet hebben bestaan! Niet gek dus dat mijn blog mij nu aan klanten voor SuusjeHQ helpt.

Meer weten over bloggen als promotiemiddel voor je bedrijf? Mail me

Een half jaar leven en werken op mijn eigen voorwaarden

Van jurist tot digital nomad

Digital nomad is geen beroep, maar een overzichtelijke, overkoepelende term voor al mijn skills en interesses. 


Vertellen over mijn eigen blog Artikel255.nl en online office SuusjeHQ
Het is bijna een half jaar geleden dat ik begon aan mijn nieuwe leven: een bestaan als zelfstandige. Als zelfstandige zonder personeel laat ik me inhuren door bedrijven voor pr-werkzaamheden, blogs en social media-werkzaamheden. En in het begin gaf ik ook nog wel eens een juridisch adviesje of trad ik op als spreker op een juridisch event. Een hele hoop dingen dus, en ook in een hele hoop branches. Mijn achtergrond ligt natuurlijk in de juridische wereld, maar ook in de modewereld, journalistiek en online media voel ik mij thuis. Ik heb affiniteit met reizen, goede doelen, vrouwenrechten, carrière, online ondernemen, mode en media. Ik ben kortom een vrouw met vele skills en interesses. En hoewel ik bepaalde skills en interesses leuker vind dan anderen, maak ik me steeds minder druk om het kiezen van mijn niche. Noch qua skills en noch qua branche/interessegebied. Ik ben het meest gelukkig als ik allemaal dingen die ik leuk vind kan afwisselen. En afgelopen maand leerde ik dat dit helemaal niet erg is. 

Beroep: digital nomad?

Eind juni was ik aanwezig bij de Digital Nomad Borrel van Wonderlijk Werken. Niet alleen als geïnteresseerde digital nomad (in the making), maar ook als spreker. Jaja, ik mocht mijn verhaal vertellen aan zo’n dertig soortgenoten. Dat was leuk en ik voel me enorm vereerd dat ik mijn ervaring mocht delen. Maar ik leerde ook een hoop. 
Annemarie Konijn, één van de andere sprekers die avond, vertelde dat zij vaak hoorde dat mensen ook digital nomad wilden worden. Maar digital nomad is geen beroep an sich. Het is een ‘jasje’, een vorm van werken. Het onderliggende beroep is wat je daadwerkelijk doet. Digital nomad zijn is niets meer dan die werkzaamheden al reizend (kunnen) uitvoeren dankzij digitale tools en gadgets. 
Mijn leven als digital nomad: never a dull moment

Focus op je dromen, niet op een niche

De laatste spreker én mede-organisator Diana vertelde over skills en talenten. Wie als digital nomad wilt leven, zal al zijn of haar skills en talenten in kaart moeten brengen, om zo te kijken wat hij of zij allemaal kan doen om geld (of vrije tijd, eten of onderdak) te verdienen. Dat zette mij aan het denken: dus ik hoefde helemaal niet te kiezen? Is een niche dan toch geen must? 
Volgens Diana zeker niet. Uiteraard ben je – onbewust – altijd in een bepaalde hoek bezig. Met Wonderlijk Werken doet Diana ook van alles – van websites ontwikkelen tot teksten schrijven, en van coachingsprogramma’s tot het organiseren van etevent. Maar alles staat wel in het teken van digital nomads, en dat is toch best een niche op zich. 
Het allerbelangrijkste is echter dat je het leven kan leiden dat jij wilt. In Diana, Annemarie en mijn geval: zoveel mogelijk op mooie locaties zijn. En als je daardoor meerdere skills kunt inzetten, who cares about a niche? 

Mijn specialisme is allerlei dingen combineren 

Ik heb misschien niet één maar meerdere talenten en niet één maar meerdere branches die ik leuk vind. Maar al met al heb ik best mijn eigen niche. Juist de combinatie van pr, communicatie en content en de kennis van het bloggerswereldje maakt dat ik bedrijven iets te bieden heb. En wat dan nog? Als iemand me eens vraagt om weer iets anders te doen waar hem of haar mee kan helpen en waar ik geld mee kan verdienen, waarom zou ik dan ‘nee’ zeggen? 
Tot ik helemaal rond kan komen van mijn favoriete skills in mijn favoriete branches (én me daarmee niet verveel!) vermaak ik me prima als multifunctionele digital nomad! Een afwisselend bestaan is nooit een saai bestaan. Want een saai bestaan, dat zal in ieder geval nooit mijn specialisme worden! En om het voor iedereen makkelijk te houden, zal ik mezelf gewoon digital nomad noemen 😉 
SuusjeQ. 

Suzanne van Duijn – PR-adviseur, blogger, digital nomad

Van Suzanne van Duijn naar SuusjeQ

Het was 8 maart 2009 toen ik mijzelf voor het eerst SuusjeQ noemde. Dat was online. Ik was zojuist mijn eerste blog begonnen, luisterend naar de naam ‘The Fabulous Life of SuusjeQ’. Waarom? Omdat ik graag een fantastisch leven wilde gaan leiden, en over (de zoektocht naar) die fantastische dingen wilde gaan bloggen. Oh, en Suzie Q. was al bezet. Suusje Q. dan maar, de Nederlandse variant!

Van SuusjeQ naar SuusjeHQ

Niet lang daarna maakte ik een account aan op Twitter. Gebruikersnaam? SuusjeQ! Inmiddels zijn we zeven jaar verder en ben ik op internet vooral bekend als… je raadt het al 😉 SuusjeHQ (SuusjeQ + HQ) is mijn online office! En daarmee kom ik steeds dichter in de buurt van dat fabuleuze leven waar ik van droom!

Freelance Bloggen, PR & Communicatie

Via SuusjeHQ verhuur ik mijzelf als freelance blogger en freelance PR- & communicatie-adviseur. Ook heb ik – nog steeds – mijn eigen blog (en mini-onderneming): Artikel 2.55. Hier schrijf ik voornamelijk over de balans tussen reizen en carrière. Veel op reis én een (online) carrière is heel goed mogelijk (en deze lifestyle-balans maakt mij erg gelukkig). Ik ben parttime digital nomad.

Update vier maanden SuusjeHQ

Bonjour!

Ik praat je bij vanuit mijn pop-up office in Zuid-Frankrijk over de ontwikkelingen van SuusjeHQ.

Momenteel zit ik met mijn laptop aan het zwembad van een prachtig vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. Of ik ook wel eens werk? Jazeker, dit ís mijn werk! Per 1 februari ben ik online zelfstandige en volledig locatie-onafhankelijk. Dit stelt mij in staat te werken vanuit Thailand, Nieuw-Zeeland en dus ook de immer zonnige Provence! 

Maar er moet toch ook gewerkt worden? 

Shit, je hebt me door! Dat ik nu geen ‘baas’ meer heb, betekent inderdaad niet dat ik voortaan alleen nog maar kan chillen. Ik moet ook klanten hebben, werk verrichten en facturen versturen. Want doe ik niets, dan komt er ook niets binnen. Gelukkig vind ik mijn werkzaamheden als freelance pr- en communicatieadviseur en blogger erg leuk en werk ik dus met veel plezier.

Pfff, werken op vakantie?

Ik bekijk het liever andersom: hoe heerlijk is het om tijdens je werk op vakantie te kunnen? SuusjeHQ ‘draait’, groeit en ik verdien er zelfs geld mee! Of ik mijn business nu run vanuit regenachtig Utrecht of zonnig Frankrijk, dat maakt eigenlijk niets uit. Nou ja, niet qua resultaten dan. Wél qua happiness-level! 🙂 *straalt* 

Stand van zaken SuusjeHQ

Sinds mijn ‘fulltime start’ met mijn online office SuusjeHQ per 1 februari 2016, heb ik een aantal vaste klanten opgebouwd. Ik werkte al voor Miss Legal, Rondreis.nl en Ebruze. Daar zijn Miss Psychology, Oppasbron.nl en USP Marketing & PR bijgekomen. Ook heb ik tijdelijke klussen gedaan voor bijvoorbeeld VROUW.nl en Emmi Caffè Latte, en had ik eenmalige opdrachten via mijn ‘blogonderneming’ Artikel255.nl

Sneak-peek

In juni maak ik een reis door Kenia als digital nomad. Ook zal ik een paar dagen doorbrengen in Wijk aan Zee voor een nieuwe opdrachtgever. Maar daarnaast heb ik – naast mijn bestaande werkzaamheden – zeker nog ruimte voor andere klussen. Ben jij dus op zoek naar een freelance pr- en communicatieadviseur of blogger? Dan weet je me hopelijk te vinden. Is het jou niet helemaal duidelijk wat ik precies kan en doe? Kijk dan vooral rond op deze site of mail me op info [at] suusjehq.nl. 
Groetjes vanuit Tavernes,
SuusjeQ 

Welkom in mijn online office!

Kia Ora!

Met andere woorden: hallo beste lezer en welkom vanuit Nieuw-Zeeland! 

Today’s office

Momenteel ben ik op een zesweekse ‘workation’-rondreis door Thailand en Nieuw-Zeeland. Sinds februari 2016 ben ik namelijk helemaal voor mezelf begonnen als online freelancer/ondernemer, en kan ik werken vanaf waar ik wil. En wat ik wilde was weer naar Azië en Oceanië! Sinds 13 februari 2016 werk én geniet ik daarom vanaf de andere kant van de wereld.

Ik ben een (part-time) digital nomad

Mensen die al werkend reizen – of al reizend werken – worden ook wel digital nomads genoemd. Ben ik een digital nomad? Op dit moment in ieder geval wel! Maar vanaf volgende week zal ik weer ‘gewoon’ mijn werkzaamheden verrichten vanuit Nederland. Mijn volgende ‘digital nomad-trip’ staat gepland voor eind mei 2016. Dan zal ik een weekje werken vanuit het prachtige Zuid-Frankrijk.

Mijn website is alive!

Sinds vandaag valt er dan eindelijk wat te lezen op mijn website SuusjeHQ.nl. Het heeft even geduurd (shame on me, en dat voor een digital nomad), maar beter laat dan nooit, niet waar? Ik zal jullie via deze homepage op de hoogte houden van nieuwtjes rondom mijn online office SuusjeHQ, en af en toe laten meegenieten van de voordelen van een bestaan als digital nomad. En de nadelen natuurlijk, want de combinatie van veel reizen en carrière maken kan soms ook best pittig zijn.

Alles wat je weten moet

Deze website is geen technisch hoogstandje. Wel kun je er meer informatie vinden over mij en mijn bedrijf SuusjeHQ, over de diensten die ik aanbied en hoe je contact met mij kunt opnemen. Oh, en ik zal jullie zo nu en dan ook gaan verblijden met een blogje over mijn bestaan als locatie-onafhankelijk, freelance blogger en PR- en communicatiespecialist!

Meer info (of jaloersmakende foto’s?)

Meer weten (of mij jouw ultieme business-tip geven)? Mail me! Is er iets niet duidelijk of zie je een grove spelfout? Please let me know! En uiteraard zou ik het erg leuk vinden als je mij volgt op Instagram!

Groetjes vanuit Paekakariki!
SuusjeQ