Hoe gaat het nu met Suusje(HQ)?

Suzanne in 2016

Toen Suus nog een Suusje was…

 

In 2016 begon ik voor mezelf. Mijn eenmanzaak SuusjeHQ groeide uit tot mijn eigen PR- en contentbureau. Daarnaast had ik mijn blog VrijeMeid.nl. Anno 2019 is het anders.

 

Inmiddels is het 2019 en is er een aantal dingen veranderd.

 

 • Ik heb een tweede bedrijf: PR-cursus.nl, samen met Chantal Schram. Samen leren wij andere ondernemers hoe zij hun eigen PR kunnen doen, beter zichtbaar kunnen zijn en vaker gratis in de media komen.
 • Ik trek meer bezoekers met mijn blog VrijeMeid.nl en verdien ook meer geld. Onder andere door sponsored post, affiliate marketing en de verkoop van e-books en een online cursus (op Instagram!). Alles gericht op een vrij leven leiden: meer reizen, remote work en persoonlijke groei.
 • Ik werk nog maar een dag per week voor klanten. Zij huren mij in als freelance PR-adviseur. Het bureau SuusjeHQ is niet meer.

 

Waar kan je nu (voor) bij mij terecht?

Andere vraag? Mail mij!

 

Suzanne (foto: Anouk Fotografeert)

Suzanne van Duijn

The end of an era

In 2019 zal ik mij niet meer focussen op SuusjeHQ. SuzannevanDuijn.nl is mijn nieuwe portfoliowebsite, waar je alles leest over mijn ondernemersactiviteiten.

 

Het jaar 2018 was het derde jaar van SuusjeHQ, mijn PR- en contentbureau voor wereldse bedrijven. De voorgaande jaren – 2016 en 2017 – was SuusjeHQ mijn enige bedrijf. Mijn ondernemerschap wás SuusjeHQ. Maar inmiddels is SuusjeHQ één van mijn bedrijven. Naast SuusjeHQ heb ik – samen met Chantal Schram – PR-cursus.nl opgericht en Female Workation gelanceerd. Ik zal mijn ondernemers-updates daarom niet langer hier op deze website delen, maar op een overkoepelende site: SuzannevanDuijn.nl. Daarnaast vind je uiteraard business updates op mijn blog VrijeMeid.nl.

 

SuzannevanDuijn.nl

Het moest zo zijn! Toen ik mij in 2013(!) inschreef bij de KVK (destijds nog als side business), was SuzannevanDuijn.nl al bezet. Er was een andere ondernemer die precies zo heet. Dus toen ik in 2016 fulltime voor mezelf begon, besloot ik mijn online office SuusjeHQ te noemen: de office van SuusjeQ – mijn alias destijds. Met SuusjeHQ deed ik alle dingen die ik leuk vond: PR, content, events, spreken. Maar nu ik ook twee aparte bedrijven heb, is het niet overzichtelijk en volledig meer om alles vanuit SuusjeHQ.nl te doen. En wat bleek? SuzannevanDuijn.nl was opeens weer vrij! En dus registreerde ik de domeinnaam voor mijn eigen portfoliowebsite.

Op SuzannevanDuijn.nl vind je een overzicht van alles wat ik doe;

 • Vrije Meid is mijn persoonlijke lifestyle guide over een vrij leven. Ik maak hier mijn eigen content en werk soms samen door middel van sponsored posts en persreizen.
 • SuusjeHQ is en blijft mijn PR- en contentbureau voor wereldse klanten. Ik heb bedrijven beter zichtbaar te zijn door in de media te komen – al dan niet met goede content. Deze website blijft zich daarop focussen.
 • PR-cursus.nl is een site met verschillende leermethoden voor ondernemers om te leren hoe zij zelf PR kunnen doen.
 • Female Workation organiseert workations voor vrouwelijke ondernemers.
 • Ik kondigde onlangs mijn Digital Nomad Instagram Course aan: via Instagram leer ik je alles over succesvol digital nomad worden en geld verdienen op reis. De zevendaagse cursus start 17 december a.s.
 • Eventuele toekomstige events zullen hoogstwaarschijnlijk ook vanuit SuzannevanDuijn.nl komen, tenzij zij direct verbonden zijn aan een onderliggend bedrijf/project.
 • En dan ben ik nog in te huren als spreker en (gast)docent. Dat doe ik bijvoorbeeld voor SRM, Inholland en Better Tourism Academy.

 

Belangrijkste boodschappen van deze blog

 1. SuusjeHQ is niet langer mijn (enige) focus.
 2. SuusjeHQ is niet langer mijn portfoliowebsite, omdat inmiddels veel meer doe dan PR- en content voor wereldse bedrijven. Check SuzannevanDuijn.nl voor een overzicht van wat ik doe en de diensten die ik aanbied.

 

En de wereldse klanten dan?

Omdat ik maar 24 uur in een dag heb, en mij vooral wil gaan richten op PR-cursus.nl en Female Workation, heb ik helaas van een aantal klanten afscheid genomen. Voor de overige klanten blijf ik gewoon werken, al zal ik hier minder over gaan delen op mijn kanalen. Ik deed al weinig acquisitie, maar zal me nog minder gaan richten op nieuwe wereldse klanten binnenhalen. Voor korte projecten en/of lanceringen en advies ben ik nog steeds in te huren. Stuur mij vooral een mail (info [@] suusjehq.nl) voor meer info of een offerte.

 

Liefs vanaf Bali,

Suzanne

 

Sociaal ondernemen: PR-magneet of het nieuwe normaal?

PR-workshop voor droomklanten

Stel jij bent een sociaal ondernemer, verkoopt een duurzaam product of draagt op een andere manier bij aan een betere wereld. Moet je dit eco-friendly, wereldverbeterende aspect gebruiken voor je PR? Of is dit een zwaktebod?

 

Bij SuusjeHQ helpen we wereldse bedrijven met hun PR. Dit zijn veelal bedrijven met een duurzame missie, social enterprises of bedrijven die op een (of) andere manier bijdragen aan een mooiere wereld. Dit vinden wij tof en geeft ons energie to go that extra mile. Maar bovenal helpt ‘goed doen’ ook bij je PR. Je hebt de gunfactor en media schrijven eerder over je als je een mooie missie hebt. Is het dus slim om je met je PR te focussen op jouw duurzaamheid? Dat hangt ervan af!

 

Osier Studio

Onze klant Osier Studio maakt en verkoop vegan leren tassen. De leerindustrie is doorgaans een zeer vervuilende industrie. Daarom laat eigenaar Theresa haar tassen maken van milieuvriendelijk ‘nepleer’ en probeert zij de keten van productie tot verkoop zo kort en eco-friendly mogelijk te houden.

Moeten we met haar PR praten over dit mooie aspect van Osier? Ja. Maar niet alleen maar! Los van het eco-friendly verhaal, verkoopt Osier namelijk ook gewoon heel mooie tassen. Theresa wil dat haar klanten een tas kopen omdat ze die mooi vinden én omdat het eco-friendly is. Alleen eco-friendly is niet genoeg. Bovendien: is eco-friendly niet eigenlijk het nieuwe normaal? Als dat zo is, moet je toch meer te bieden hebben dan dat.

 

Hairmonk

Ook kapper Aret van Hairmonk heeft een ‘mooi’ verhaal. Aret kwam als vluchteling naar Nederland en kreeg na jaren van wachten en papierwerk eindelijk een verblijfsvergunning. Hij ging aan de slag als automonteur, maar merkte als snel dat daar zijn passie niet echt lag. Die lag bij haar! Aret trok de stoute schoenen aan en werkte zich op als zelfstandig kapper bij Salon B. Inmiddels een jaar geleden opende Aret zelfs zijn eerste eigen kapsalon aan de Oude Gracht. Petje af!

Moeten we tijdens zijn PR dit verhaal noemen? Indrukwekkend is het zeker. Aret is een echte ‘voorbeeldvluchteling’. Als een journalist daar iets over wil schrijven, is Aret de ideale kandidaat. Maar is een journalist op zoek naar een steengoede kapper? Dan is Aret ook his man! Er wordt niet alleen over Aret geschreven omdat hij een indrukwekkend verhaal heeft, maar ook omdat hij gewoon een kei is in zijn vak. Klanten komen niet bij hem voor zijn ‘verhaal,’ maar voor prachtig haar.

 

Better Places

Onze klant Better Places is een reisorganisatie die duurzaam toerisme hoog in het vaandel heeft. Alle CO2-uitstoot van haar reizigers wordt gecompenseerd, reizigers krijgen een Dopper mee en het verzoek om zo min mogelijk plastic flesjes te verbruiken. Ook contact met locals en respect voor hun cultuur en natuur staat centraal. Prachtig hè? Toch wil Better Places niet naar buiten treden als ‘die duurzame reisorganisatie’. Ze zijn zoveel meer dan dat! Better Places is expert verre reizen en werken samen met lokale reisspecialisten voor inside info en de ultieme local experience. Daar schrijven de media graag over!

Bij de PR van Better Places proberen we heus ook hun USP’s te benadrukken, maar net als bij bovenstaande klanten is het ‘mooie verhaal erachter’ niet waarom de klant uiteindelijk echt boekt.

 

Is sociaal ondernemen het nieuwe normaal?

Of duurzaamheid en een mooi verhaal nu een extraatje zijn, of dat het inmiddels het nieuwe normaal is (we wish): wij moedigen het alleen maar aan en het werkt zeker in je voordeel qua PR. Maar je zal daarnaast ook altijd een goed inhoudelijk product moeten hebben, want met alleen een mooi verhaal ga je het niet redden.

 

Gebruik jij jouw mooie verhaal wel eens in je voordeel? Of vind je het bijzaak/de standaard van tegenwoordig?

Travel en/of duurzaamheid? Dit verstaan wij onder wereldse bedrijven

Suzanne & Sarah (foto Daisy Fotografie)

 

Dit is onze ideale klant!

 

“Wat hebben travel en duurzaamheid met elkaar te maken?” vroeg iemand ons laatst. Toegegeven: het klinkt wellicht wat tegenstrijdig. Reizen is niet per se duurzaam. Sterker nog, reizen is vaak milieuvervuilend en massatoerisme is killing. Maar dat hoeft niet zo te zijn!

 

Duurzaam toerisme

Wij zijn gek op reizen en willen het ons hele leven blijven doen. Maar we zijn ook gek op de aarde en willen die niet verpesten met onze vele tripjes. Daarom proberen we zo veel mogelijk duurzaam te reizen en massatoerisme te vermijden. Reizen kan ook duurzaam – skip het vliegtuig, support de locals, leave nothing but footprints. Wij zetten bedrijven die dezelfde missie hebben graag in het zonnetje. Neem nou onze klant Better Places!

 

Hoezo kiezen?

We schrijven echter niet voor niets travel en/of duurzaamheid. Zo doen we ook PR voor travel-bedrijven als AirHelp en maken we volop content voor Rondreis.nl. Andere klanten doen weer minder met reizen, maar wel met duurzaamheid. Waar wij onze klanten op ‘keuren’ is of zij wereldse bedrijven zijn.

 

Tijdens onze PR-workshop voor droomklanten

 

Wereldse bedrijven

Onze ideale klant houdt zich bezig met toerisme, draagt bij aan een betere wereld of probeert de wereld in ieder geval niet nog meer naar de kl*te te helpen. Zo werken we ook voor 2 glimpse (die culturele uitwisselingen stimuleert), FONOTT (rieten manden op basis van een Hongaarse ambacht), August&July (reisblog over vakantie in Europa), Wit Photography (trouwfotografie in het buitenland) en Osier Studio (vegan leren tassen).

 

Waarom deze focus?

Zoals gezegd houden wij van de aarde en dragen we graag een steentje bij aan het creëren van een betere wereld. Door wereldse bedrijven in de spotlights te zetten helpen wij indirect mee met wereldverbetering. And that feels good! Uit werken voor bedrijven zonder mooie missie halen wij geen voldoening. Bovendien weten wij uit ervaring dat media ook veel liever schrijven over bedrijven met een mooie missie, dan over bedrijven die enkel gefocust zijn op geld verdienen en verder niet weten waarom ze doen wat ze doen.

 

Val jij niet onder onze definitie van een wereldse klant maar heb je wel onze hulp nodig met je PR? Stuur ons vooral een mailtje, dan denken we mee over de mogelijkheden! 

Wil jij met mij een koffietje doen? Geef ik je PR-tips op maat!

Aan de kofie (foto: Anouk Fotografeert)

 

Iedere ondernemer herkent het vast: hartstikke leuk al die koffietjes die mensen met je willen drinken, maar wie betaalt jouw uren? Daarom lanceer ik het PR-coachgesprek. Concreet advies, tips en acties op maat én goede koffie.

 

In loondienst vond ik het altijd heerlijk om voor werk op pad te gaan. En nog steeds ga ik er graag op uit – begrijp me niet verkeerd. Maar tijdens alle uren die ik nu niet achter mijn laptop zit, verdien ik geen cent. Passief inkomen daargelaten.

 

Kennismaken of werk?

Natuurlijk moet je als ondernemer investeren. Relaties opbouwen, acquisitie doen, nieuwe klanten binnenhalen. Ik vind het alleen soms lastig waar het kennismaken eindigt en het ‘werken voor’ begint. Natuurlijk wil ik potentiële klanten met liefde meer vertellen over wat ik precies doe, zodat ze goed kunnen beslissen of ze mij willen inhuren. Of misschien hebben ze een klein vraagje en kunnen ze met mijn antwoord gewoon zelf uit de voeten. Willen ze echter concreet PR-advies voor hun bedrijf, in plaats van kort praten over de mogelijkheden van PR in het algemeen? Dan vind ik dat geen ‘koffietje doen’ maar een PR-coachgesprek.

 

“Even sparren?”

Laatst nog mailde een bevriende ondernemer of ik een keertje met haar kon sparren over haar bedrijf. Ze liep tegen een aantal dingen aan en was benieuwd of ik tips had. Klonk als een verzoek om gratis advies, en dus besloot ik dit gewoon aan te kaarten. Ik bleek het bij het verkeerde eind te hebben. Er was geen behoefte aan professioneel advies, ze wilde gewoon gelijkwaardig sparren om te kijken of er misschien toffe nieuwe samenwerkingen en ideeën zouden ontstaan. Voor ons allebei. Even goede vrienden! Uiteindelijk dronken we daarom ‘gewoon’ een koffietje.

 

Het PR-coachgesprek

Voor de mensen die eigenlijk wél professioneel advies willen, lanceer ik hierbij officieel een nieuw product: het PR-coachgesprek. Niet alleen voor ondernemers die een onder het mom van ‘een koffietje doen’ willen horen welke PR-tips ik voor hen heb, maar ook voor de mensen die heus bereid zijn om geld te betalen voor een expert, maar ook weer niet meteen een PR-adviseur willen inhuren voor een heel project.

 

Tussen algemene tips en echt werk

Ik merkte dat er een gat lag tussen mijn website, blog en misschien zelfs PR-workshop, waar ik veel vertel over PR, hoe mijn klanten en ik in de media komen en de mogelijkheden die PR biedt, en tussen mijn PR-werk voor klanten, waar ik – vaak voor lange termijn – probeer om mijn klanten zo vaak mogelijk in de media te krijgen. Het PR-coachgesprek zit daar precies tussen in. Het gaat wél echt over jóuw bedrijf, maar het is een redelijk vrijblijvende korte samenwerking. Anderhalf uur om precies te zijn.

 

90 minuten advies + acties

In 90 minuten mag je mij alles vragen wat je wilt (over PR dan). Ik vertel je alle mogelijkheden die PR biedt, die de moeite kunnen zijn voor jou en hoe je dit zou kunnen toepassen en uitvoeren voor jouw bedrijf. Indien gewenst geef ik aan welke vervolgstappen er mogelijk zijn, die je zelf kunt zetten en welke rol ik hierin zou kunnen betekenen als je daar behoefte aan hebt. Na het PR-coachgesprek kan je écht aan de slag met concrete acties. Jij blij, ik blij. Zo hebben we allebei wat aan dat ‘koffietje doen’.

 

Vind ik leuk

Naast dat ik niet altijd gratis advies wil geven en dat ik denk dat ondernemers hier echt wat aan hebben (meer dan aan een oppervlakkig koffietje doen), vind ik het ook erg leuk om mensen op weg te helpen. Ik coach al een jaar de marketing- en communicatiemedewerker van Social Impact Factory, ben mentor van PR-pupil Sven en hielp laatst nog twee mede-ondernemers – gratis – op weg met hun PR. Dit smaakte naar meer. Gelukkig durfde Marit het met me aan en is officieel mijn eerste betalende PR-coachklant. Wie is de volgende?

 

UPDATE: Kijk op PR-cursus.nl voor meer informatie over PR of boek direct een 1-op-1-sessie via PR-cursus.nl. Deze sessie lijkt het meeste op het gesprek dat ik hierboven beschrijf. 

PR-cursus.nl is mijn tweede bedrijf, opgericht met concullega Chantal Schram. 

Onder de naam SuusjeHQ doe ik geen PR-werkzaamheden meer.

Alweer 2,5 jaar SuusjeHQ

Suzanne van Duijn

 

Waarom ik (weer) zo blij ben dat ik al 2,5 jaar onderneem!

 

Deze maand vier ik mijn jubileum als 2,5 jarig ondernemer. Nou ja, niet letterlijk dan, want 2,5 jaar is niet echt een mijlpaal. Maar wel sta ik vandaag even stil bij wat ik heb bereikt en geniet ik extra van het ondernemerschap deze maand!

 

De why

Laatst werd ik gevraagd weer eens terug te denken aan het moment dat ik wist dat ik voor mezelf ging beginnen. Wat mijn motivatie was. En welke emoties daar achter lagen. Wat ik voelde.

Ik begon uit absolute vrijheid aan mijn bedrijf. Ik wilde zelf weten wat, waar, wanneer en hoe ik zou werken. En vooral veel kunnen reizen. En dan doordeweeks weinig reistijd hebben. Ja, dat leek me ideaal. En omdat ik volgens mij wel goed was in PR en content, werd dat wat ik ging aanbieden. Geen passie, geen dromen, gewoon een drang naar vrijheid en een middel om het te bereiken.

 

Het doel

Inmiddels heb ik de afgelopen 2,5 jaar al vaker mezelf afgevraagd wat eigenlijk mijn doel is. Welk doel ik kan verzinnen. Maar feit blijft dat ik nog steeds vooral onderneem om mezelf een vrij leven te geven. Wel heb ik inhoudelijk meer richting gekregen, ben ik inmiddels gespecialiseerd in free publicity voor wereldse bedrijven en heb ik daarnaast mijn blogs, vlogs, workshops, online cursus, spreken, lesgeven en whatnot. Allerlei middelen waarmee ik anderen iets over pr kan leren en mijn verhalen vertellen. Want ik vind het belangrijk om andere ondernemers te laten zien wat de mogelijkheden en kansen zijn van pr. Het heeft mij zo geholpen!

Soms ben ik even van de kaart als mijn doel me weer eens onduidelijk is. Tot ik me dan herinner dat ik onderneem om vrijheid te hebben en het leven leid waar ik drie jaar geleden niet eens van durfde te dromen. Dan voel ik mij intens gelukkig.

 

Maatschappelijke missie

Inmiddels ben ik zo happy met mijn werk dat ik het steeds belangrijker vind worden om anderen te helpen. Om een maatschappelijke missie te hebben. Om de wereld een stukje beter te maken. Met een eigen start-up? Ik weet het nog niet. Maar tot die tijd maak ik de wereld indirect een beetje mooier door wereldse bedrijven met een mooie maatschappelijke missie een podium te bieden. Op mijn blog, maar zeker ook door middel van PR: door in de media te komen.

 

Mijlpalen

De afgelopen 2,5 jaar heb ik een mooie cashflow opgebouwd, voor mooie klanten gewerkt en een vaste klantenkring opgebouwd. Ik creëerde zelfs mijn niche! Daarnaast heb ik talloze workshops gegeven, ben ik vaak ingehuurd als spreker en docent, reisde ik ontzettend veel, lanceerde een online PR-cursus met Chantal en bouwde een geweldig team om me heen met wie ik nu de boel run. Ik ben een dankbaar ondernemer. Dankbaar voor het leven dat ik grotendeels zelf heb gecreëerd en dankbaar voor mijn vertrouwen dat het altijd wel goed komt. Ik kijk uit naar de volgende 2,5 jaar, al heb ik nog geen flauw idee wat er dan allemaal gaat gebeuren.

 

Op naar de volgende 2,5 jaar! 

Update: een turbulent begin van mijn derde jaar als ondernemer

Hallo lieve mensen!

Het werd wel tijd voor een nieuwe update, vinden jullie niet? Hoewel ik er al jaren geen problemen mee heb om drie keer per week te bloggen voor Artikel255.nl, blijven de toch meer persoonlijke updates op SuusjeHQ.nl soms even uit. Maar er is veel gebeurd sinds mijn laatste post op 1 februari en dat vraagt om een nieuwe blog.

 

Nieuwe uitdagingen

Op 1 februari 2018 vierde ik mijn tweejarig jubileum als ondernemer. Tijdens mijn tweede jaar kampte ik met de nodige uitdagingen, maar ik wist zo goed als alles te overwinnen. Maar jaar drie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Namelijk… focus! Waar werken we naartoe? Wat is mijn why? Welke klanten neem ik aan en tegen welke zeg ik nee? Of is nee zeggen zonde en moet ik gewoon uitbreiden? Met wie dan? En hoe vind je zo iemand? En gaat dat financieel allemaal lukken?

 

SuusjeHQ – Suzanne van Duijn (foto door Fleur Joesten)

 

Na een prima start van 2018 en een heel toffe Jamaica-trip in maart, krijg ik in april nog een stukje drukker. Ik weet dat er iets moet gebeuren. Mijn ‘probleem’ moet aangepakt worden. Ik moet keuzes gaan maken wat betreft mijn werkzaamheden en klanten en wellicht wel versterking gaat zoeken. Maar hoe dan?

 

Coachingsessie

Ik wist dat ik hulp nodig had om al mijn vragen te beantwoorden. En om me op de goede weg te helpen. Jullie weten misschien dat ik vrij sceptisch ben als het om coaching gaat, maar dit keer voelde het anders. Althans, bij coach Mariska, die ik ken van Workmode, had ik een goed gevoel. Misschien komt het omdat ik haar al kende, omdat ze me meer concreet vertellen wat ik kon verwachten, wat we gingen doen en wat ik eruit zou halen.

 

Coachingsessie met Mariska

Tijdens de vier uur durende sessie gingen we diep in op mijn why. Waarom doe ik wat ik doe? Waar gaat het bij mij om? Vanuit daar gingen we verder. Ik maakte een moodboard en we bespraken waar ik over drie jaar zou willen staan op zakelijk vlak. Nu ik dit beter voor ogen kreeg, werd het ook makkelijker om mijn vragen te beantwoorden. Makkelijker om keuzes te maken, want alles moet leiden naar die stip op de horizon.

 

Vacature

Eén van de conclusies van de sessie was dat ik toch een medewerker ging zoeken. Freelance hoor, dat wel. Maar wel voor drie dagen in de week voor lange termijn. Mariska hielp me in kaart te brengen wat ik precies nodig had en moest zoeken in deze medewerker. Nog diezelfde week schreef ik de vacaturetekst en zette mijn vacature online.

 

Girlboss Rally in LA

Terwijl de sollicitaties binnen druppelden, stapte ik in het vliegtuig naar Los Angeles. Reden van de trip: Girlboss Rally, een inspirerend event van #GIRLBOSS Sophia Amoruso. Meer over de Girlboss Rally lees je op mijn blog. Naast de conferentie hebben mijn reisgenoot Lucia en ik ook Los Angeles leren kennen en nog een beetje gewerkt. Dat moest wel, want mijn werk gaat altijd door, en omdat ik nog geen medewerker had, moest ik het dus zelf oplossen. Meteen weer een goede bevestiging van mijn vacature: ik wíl niet altijd alles meer zelf moeten doen. Ondertussen groeide ook een kleine stressknobbel voor de lancering van PR-cursus.nl, het nieuwe ‘project’ van mij en Chantal, dat we de week na LA zouden lanceren.

 

Girlboss Rally (door Daisy de Pater)

Girlboss Rally – met Sophia Amoruso

 

Lancering PR-cursus.nl

Op 2 mei kom ik terug uit LA. Op 4 mei meet ik Chantal om PR-cursus.nl officieel in te schrijven bij de KVK en om samen de laatste voorbereidingen te treffen voor de livegang en ons persevent, dat maandag 7 mei plaatsvindt. Gelukkig loopt dat gesmeerd, hebben de negen toffe influencers bij ons event en gaat 8 mei met een lach opons gezicht de cursus live. We bieden drie pakketten aan, van basis tot ‘de luxe’. Spannend! Zou het gaan lopen?

Ondertussen heb ik het weer wat drukker gekregen. Naast mijn blog, vlog, pr- en contentklanten en nu dus ook PR-cursus.nl, word ik namelijk ook weer vaker ingehuurd voor spreekklussen en gevraagd voor persreizen. En vooral die laatste twee dingen zijn lastig te combineren met ‘mijn andere werk’. Als ik lesgeef kan ik niet werken voor klanten en ook op persreis kan ik mezelf niet in tweeën delen. Gelukkig heb ik inmiddels mijn ideale medewerker op het oog. Sarah begint 1 juni officieel!

 

Foto door Anouk Fotografeert

Foto door Anouk Fotografeert

 

Griekenland: kleine zenuwinzinking

Maar eerst nog even naar Griekenland. Hoewel ik in eerste instantie dacht dat ik op yogaretreat ging, en tussendoor wat werk zou kunnen doen, blijkt er helemaal geen yogadocent te zijn en werkt ook de wifi niet mee. Afgewisseld zit ik letterlijk alleen in het hotel en ga ik op pad met mijn host Anaïs. Anaïs is hartstikke aardig en het eiland zou rustgevend moeten zijn, maar ik ben alleen maar bezig met mijn to-do-list en kan alles behalve ontspannen. Op een gegeven moment kanik bijna spontaan in janken uitbarsten, maar gelukkig herpak ik me op dat moment. Je leest er hier meer over. Het kan zo niet langer, dat is duidelijk. Maar dat wist ik al. Daarom heb ik in april Mariska gesproken en een vacature uitgezet. En de oplossing is nabij. Haar naam is Sarah. Dus nog even de stress handelen, proberen te genieten van het moment en dan wordt het straks snel rustiger en kan ik mezelf wél in tweeën splitsen.

 

Sarah

No pressure voor Sarah, maar wat ben ik blij dat ze is begonnen en mij gaat helpen de oneindige to-do-list de baas te worden. Een stap voor te lopen op de klant en de media in plaats van andersom. Tijd te hebben voor nieuwe klanten en creatieve brainstorms. En boven, voor mijn blog, vlog, persreizen, workshops, spreekklussen én PR-cursus.nl. Hoera!

 

Sarah

 

Sinds Sarah haar eerste ‘proefdag’ draaide 22 mei is vooral de rust in mij wedergekeerd. Qua werk is het natuurlijk nog even aanpoten en inwerken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt en dat is al de helft. Dat doet al zoveel voor mijn mentale gesteldheid. Bovendien weet ik dat stress heel vaak ‘all in the head’ zit. Mindset is superbelangrijk, maar af en toe laat ik me gewoon gek maken door mezelf.

 

Adem in, adem uit. Alles komt goed. Er is niets aan de hand. Het leven is geweldig!

We’re hiring! SuusjeHQ zoekt Ervaren PR-adviseur Travel (24u/w)

Het dilemma waar ik al maanden mee zit en de oplossing die mijn coachingsessie opleverde: SuusjeHQ is hiring! Zelfstandig PR-adviseur Travel gezocht!

 

Al een tijdje zat ik met een dilemma op werk. Wat te doen met drukte? Moet ik selectiever worden, mijn prijzen verhogen, en zo de helft van mijn aanvragen afwijzen? Minder maar leuker werk en lekker flexibel blijven? Of iemand erbij zoeken en uitbreiden? Want het is toch zonde om veel werk af te moeten wijzen? Om die bedrijven niet te kunnen helpen en niets te doen met die potentie? Tegelijkertijd was ik bang dat uitbreiden mij minder flexibel zou maken. Een team = meer verantwoordelijkheid en meer gedoe. Of toch niet?

 

Businesscoach

Ik kwam er niet uit en besloot een businesscoach om hulp te vragen. Moet groei altijd kwantitatief zijn? Of kan ik ook groeien in kwaliteit? Waarom krijg ik het idee dat mijn bedrijf groter móet worden? En dat dat medewerkers betekent? Ben ik raar als ik zzp’er wil blijven? En nog gekker als ik nee verkoop? Moet ik niet toch iets doen met die potentiële klanten? Help, ik wil overzicht, focus en een concreet stappenplan!

 

Actie!

Lang verhaal kort: Mariska van Purple Leiderschapscoaching heeft mij de inzichten gegeven die ik nodig had. Ik weet beter waarom ik doe wat ik doe, heb een stip op de horizon en een plan voor komend jaar. Concrete stappen zijn uitgedacht – want daar houd ik van. Geen gebakken lucht, maar actie! Daarom heb ik ook direct onderstaande vacature gemaakt. Want ja, één van de uitkomsten van mijn coachingsessie was dus toch om uit te breiden qua mensen. Niet om mezelf minder flexibel te maken, maar om mezelf meer vrij te spelen. Niet omdat groei perse kwantiatief moet zijn, maar omdat ik met iemand extra ook beter mijn werk kan gaan doen en mijn klanten kan bedienen. Of: onze klanten. Want één wordt twee! Voor mijn gevoel zoek ik een schaap met vijf poten, maar Mariska adviseerde me om juist specifiek te zijn.

 

Vaste freelancer – locatieonafhankelijk in Nederland?!

N.B. Ik werk al sinds eind 2016 met verschillende (top)freelancers samen, maar dit voelt toch weer een stapje verder. Mijn team van freelancers werken allemaal op oproepbasis met mij, de ene week meer uren dan de andere week en soms ook een paar weken niet. Maar nu ben ik dus echt op zoek naar iemand die ‘vast’ voor mij wil gaan werken. Niet per se in loondienst – liever freelance juist – maar wel met een soort van zekerheid voor beide kanten. Iemand met wie ik kan sparren, samenwerken, en op wie ik kan rekenen, meerdere dagen per week voor langere tijd. En die op mij kan rekenen qua hoeveelheid werk, salaris en zelfs een werkplek. Eerst veel samen op kantoor, later wellicht (samen) vanuit het buitenland. Ik kan mijn werk immers overal doen, dus mijn +1 straks ook! Maar eerst moet ik diegene wel ontmoeten. Ben of ken jij..?

 

P.S. Delen = lief!

 

Vacature SuusjeHQ Travel PR-adviseur

SuusjeHQ 2 jaar!

SuusjeHQ – Suzanne van Duijn (foto door Fleur Joesten)

 

Hoera, SuusjeHQ 2 jaar! Vandaag ben ik precies twee jaar fulltime ondernemer.

 

Op 1 februari 2016 was het – na een paar maanden voorbereiden – eindelijk zover: ik was niet langer in loondienst en ging fulltime voor mezelf verder. Dat bleek een geweldige zet. Tot op de dag van vandaag – precies twee jaar geleden – ben ik nog elke dag blij met mijn beslissing.

 

Mijn tweede ondernemersjaar

Op mijn blog Artikel255.nl kun je lezen hoe mijn tweede (en eerste) jaar als ondernemer is bevallen. Ook maakte ik een vlog waar ik vertel over mijn hoogte en dieptepunten in mijn tweede ondernemersjaar en waarin ik een korte rondleiding geef door Hashtag Workmode (zie hieronder). En in deze blog kunnen jullie lezen wat mijn doelen zijn voor mijn derde ondernemersjaar.

 

Hallo jaar drie!

Zo ben je nog in loondienst, en zo ben je opeens alweer in je derde ondernemersjaar aanbeland. Dit klinkt wel heel volwassen! Ik wil dit jaar gebruiken om ook mijn bedrijf nog meer naar een volwassen niveau te tillen. SuusjeHQ wordt een gestructuurd bedrijf met duidelijke focus en werkzaamheden, een stevig team, een stabiele omzet(stijging) en veel nieuwe toffe projecten. Ook blijf ik voorlopig een werkplek huren bij Workmode. Tot ik wellicht eind van het jaar weer een tripje ga maken… 😉

 

Mijn projecten

Komend jaar wil ik mij gaan bezighouden met het volgende

 • Een boek schrijven
 • Een passief inkomen ontwikkelen door een online pr-cursus aan te bieden
 • Offline pr-workshops blijven geven (de volgende staat 7 maart gepland!)
 • Evenementen van De Reislustige Freelancer blijven organiseren
 • Veel blijven spreken en lesgeven bij/via externe partijen
 • Mijn blog en vlog naar een hoger niveau tillen
 • PR blijven doen voor mijn vaste klanten in travel en duurzaamheid

 

SuusjeHQ – Suzanne van Duijn (foto door Fleur Joesten)

 

Nieuws: ik ga naar LA!

Tot slot nog een leuk nieuwtje. Trouwe fans hebben het vast al op social media voorbij zien komen: ik ga naar LA! Eind april vindt in Los Angeles de Girlboss Rally plaats, een conferentie voor ondernemende vrouwen, georganiseerd door Sophia Amorusso van het boek #GIRLBOSS en webshop Nasty Gal. Ik ga samen met Lucia de Boer, die ik ken via De Reislustige Freelancer en met wie ik samen op Nomad Cruise heb gezeten. Nu al zin in!

 

Blijf op de hoogte

Wil je ook als eerste op de hoogte zijn van nieuwtjes over en rondom mijn bedrijf SuusjeHQ? Volg me dan op social media:

 

Bedankt voor jullie support de afgelopen twee jaar!

Hoera, twee jaar SuusjeHQ!

A new year, a brand new website!

 

Een heel gelukkig nieuw jaar en welkom op de vernieuwde website van SuusjeHQ, het online hoofdkwartier van Suzanne van Duijn a.k.a. SuusjeQ. SuusjeHQ richt zich op pr, content en spreken en is locatie-onafhankelijk.

 

Op deze vernieuwde website vind je alles over SuusjeHQ, de diensten die wij (Suzanne & Team), aanbieden, klanten waar we al voor hebben gewerkt en meer. Ook zal ik maandelijks een update plaatsen over hoe de zaken ervoor staan, zodat je niets hoeft te missen over nieuwe klanten, projecten, events en ander nieuws. Meer lezen over mijn ondernemersavonturen? Dat kan op mijn blog Artikel255.nl.

 

Vragen? Mail me of stel ze via social media! De knoppen vind je bovenaan op deze website.

 

Groetjes,

Suzanne van Duijn